Prof.Dr. ESRA İBANOĞLU

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

   ibanoglu@gantep.edu.tr      (0342) 317 23 16      (0034) 231 72 31  
Mühendislik Temel Alanı  Gıda Bilimleri ve Mühendisliği  Gıda Kimyası  Gıda Bilimi  Gıda Biyoteknolojisi

Duyuru / Döküman

Eğitim Bilgileri

Akademik Bilgileri

Makaleler

34 Adet
1
Chemical and structural variations in hazelnut and soybean oils after ozone treatments

İBANOĞLU ŞENOL,UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,Kaynak E G
Yayın Yeri: Grasas y Aceites
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
2
Effects of Ultrasonication and Aqueous Ozonation on Gelatinization and Flow Properties of Potato Starch

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA,özaslan zeynep
Yayın Yeri: Ozone: Science Engineering
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
3
Combined effect ozonation and ultrasonication on rheological and thermal properties of rice starch in aqueous phase

özaslan zeynep,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Quality Assurance and Safety of Crops Foods
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
4
Heteroprotein Complex Formation of Bovine Lactoferrin and Pea Protein Isolate: A Multiscale Structural Analysis

ADAL EDA,Sadeghpour Amin,Connell Simon,Rappolt Micheal,İBANOĞLU ESRA,SARKAR Anwesha
Yayın Yeri: Biomacromolecules
İngilizce, Elektronik, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI
5
Oxidation kinetics of hazelnut oil treated with ozone

UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Grasas y Aceites
İngilizce, Elektronik, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
6
Effects of ozone on functional properties of proteins

UZUN KAFKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,ÇATAL HATİCE,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2012

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
7
Stability and rheological pproperties of egg yolk granule stabilized emulsions with pectin and guar gum

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Journal of Food Properties
İngilizce, Basılı, 2010

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
8
Effect of pectin and guar gum on creaming stability microstructure and rheology of egg yolk plasma stabilized emulsions

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: European Food Research and Technology
İngilizce, Basılı, 2010

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
9
EFFECTS OF IONIC STRENGTH ON THE FOAMING PROPERTIES OF WHEY PROTEIN ISOLATE AND EGG WHITE IN THE PRESENCE OF POLYSACCHARIDES

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
İngilizce, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
10
Characterization of Phase Separation Behavior Emulsion Stability Rheology and Microstructure of Egg White Polysaccharide Mixtures

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD SCIENCE
İngilizce, Basılı, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
11
Rheological properties of whey protein isolate stabilized emulsions with pectin and guar gum

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
İngilizce, Basılı, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
12
Foaming properties of barley protein isolates and hydrolysates

YALÇIN ERKAN,ÇELİK SÜEDA,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
İngilizce, 2008

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
13
Cauliflower by products as a new source of dietary fibre antioxidants and proteins in cereal based ready to eat expanded

STOJCESKA VALENTINA,PAUL AINSWORTH,PLUNKETT ANDREW,İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, 2008

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
14
Thermal denaturation and functional properties of egg proteins in the presence of hydrocolloid gums

İBANOĞLU ESRA,ERÇELEBİ ALBEN EMİNE
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
15
Influence of hydrocolloids on phase separation and emulsion properties of whey protein isolate

ALBEN EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
16
Effect of brewers spent grain addition and screw speed on the selected physical and nutritional properties of an extruded snack

AINSWORTH P,İBANOĞLU ŞENOL,PLUNKETT A,İBANOĞLU ESRA,STOJCESKA V
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
17
The in vitro protein digestibility micrtobial quality and gelatinization behaviour of macaroni as affected by cowpea flour addition

HERKEN EMİNE NUR,İBANOĞLU ŞENOL,ÖNER MEHMET DURDU,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Elektronik, 2006

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
18
Effect of hydrocolloids on the thermal denaturation of proteins

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2005

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
19
Kinetic study on color changes in wheat germ due to heat

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
20
Production and Enzimatically produced lauric acid esters of fructose

ŞEKEROĞLU GÜLTEN,FADILOĞLU SİBEL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Journal of the science of food and agriculture
İngilizce, Elektronik, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
21
Rheological behaviour of whey protein stabilized emulsions in the presence of gum arabic

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
22
High pressure effect on foaming behaviour of whey protein isolate

İBANOĞLU ESRA,KARATAŞ ŞÜKRÜ
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
23
High pressure effect on foaming properties of beta lactoglobulin and dextran sulfate mixture

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: NAHRUNG_FOOD
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
24
Modelling of natural fermentation in cowpeas using response surface methodology

İbanoglu S, İbanoglu E
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
25
Foaming Behaviour of Liquorice Glycyrrhiza glabra Extract

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2000

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
26
Foaming behaviour of EDTA Treated Lactalbumin

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
27
Rheological Properties of Cooked Tarhana A Cereal Based Soup

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
28
Effect of different ingredients on the fermentation activity in tarhana

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA,AINSWORTH P
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
29
Effect of Time and Temperature on Lactic Acid Fermentation of a White Wheat Flour Yoghurt Mixture

İbanoglu S, İbanoglu E
Yayın Yeri: NAHRUNG_FOOD
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
30
Rheological Characterization of Some Traditional Turkish Soup

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 1998

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
31
Effect of Dilute Acid Hydrolysis on the Cooked Viscosity of Tarhana A Traditional Turkish Cereal Food

İbanoglu S, İbanoglu E, Ainsworth P
Yayın Yeri: International Journal of Food Sciences and Nutrition
İngilizce, Basılı, 1998

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
32
The Effect of Heat Treatment on the Foaming Properties of Tarhana a Traditional Turkish Cereal Food

İbanoglu E, İbanoglu S
Yayın Yeri: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
İngilizce, Basılı, 1997

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
33
Foam Stabilization by Protein Polysaccharide Complexes

Dickinson E, İzgi E
Yayın Yeri: Colloids and Surfaces A
İngilizce, Basılı, 1996

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
34
Determination of Protein Foam Stability from Time Dependent Pressure Monitoring

Dickinson E, İzgi E, Nelson PV
Yayın Yeri: FOOD HYDROCOLLOIDS
İngilizce, Basılı, 1993

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded

Bildiriler

10 Adet
1
Fatty acid compositions and oxidative stability of berry and cherry seed oils by DSC and Rancimat methods

ADAL EDA,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life
İngilizce, 27.08.2017

Uluslararası  Özet bildiri
2
Uses of microencapsulated Omega3 fatty acid rich oils in food systems

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life
İngilizce, 27.08.2017

Uluslararası  Özet bildiri
3
structural and functional changes of ozone oxidized proteins

UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress
İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
4
Structural and functional changes of ozone oxidized proteins

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress 2017
İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
5
Effect of temperature and time on lactic acid fermentation of a yoghurt wheat flour mixture

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress 2017
İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
6
Encapsulation of berry seed oils by complex coacervation with proteins

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Conference on Agriculture, Forest, Food Sceinces and Technology
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
7
Microencapsulation of seed oil by heteroprotein complex coacervation

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Congress on Medicinal and Aromatic Plants
İngilizce, 10.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
8
Antioxidant activity, Phenolic Content, Fatty acid composition and Oxidative stability of berry seed oils

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Congress on Medicinal and Aromatic Plants
İngilizce, 10.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
9
Effect of extrusion on the antioxidants in cauliflower-based snacks

İBANOĞLU ŞENOL,Stojcesca Valentina,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 1st International Congress on Medical and Aromatic Plants
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
10
Foam stability of liquorice extract

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 1st International Congress on Medıcal and Aromatic Plants
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri

Projeler

9 Adet
1
Meyve çekirdekleri yağlarının mikroenkapsülasyonu


01.09.2015 - 28.02.2016
Diğer (Uluslararası),   Danışman 

ULUSLARARASI  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
2
gggg


01.01.2016 - 01.07.2016
Diğer Resmi Kurum ve Kuruluşlar,   Danışman 

ULUSLARARASI  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
3
3 Enzim Muamelesi ile Zeytinyağı Veriminin Artırılması ve Kalitesinin İyileştirilmesi

surfactants
BAP,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı
4
4 Gıda proteinlerinin yapısal değişiminin kaliteye olan etkisi

surfactants
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
5
5 Kuru Isıtma İşlemi Uygulanan Nişasta Zamk Karışımının Jelatinizasyon ve Çiriş Özellikleri

surfactants
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
6
6 Protein Hidrokolloid Sistemlerinde Fonksiyonel ve Reolojik Özellikler

protein poisakkarit
TÜBİTAK PROJESİ,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
7
7 Proteinlerin Fonksiyonel Özelliklerine Ozonun Etkisi

protein poisakkarit
TÜBİTAK PROJESİ,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
8
1 Peyniraltı serumundan protein eldesi ve gıda maddelerinde kullanımı

peynir yapımı
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
9
2 Enzimatik Metotla Yüzey Aktif Maddelerin Elde Edilmesi ve Uygulanması

surfactants
BAP,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı

Üniversite Dışı Deneyim

1 Adet
1
Gaziantep Üniversitesi

Öğretim Üyesi
Diğer

1990  Tam Zamanlı

Hakemlikler

7 Adet
1
Quality Assurance and Safety of Crops andFoods

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

2
Journal of Agriculture Science and Technology

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

3
Food Science and Nutrition

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

4
Food Bioscience

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

5
International Journal of Biological Macromolecules

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SSCI

6
Journal of Cereal Science

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

7
Journal of Food Science and Technology

Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
İngilizce, 2017,   Uluslararası  Dergi  SCI-Expanded

Editörlükler

2 Adet
1
Journal of Food and Health Science

Yazar Adı: ANIL HALUK,AYDIN ALİ,BHANDARI Bhesh,ÇETİN CEM,ÇİFTÇİOĞLU GÜRHAN RAİF,FELDHUSEN Frerk,HARMS Carsten,GÖĞÜŞ FAHRETTİN,İBANOĞLU ESRA,OCKERMAN Herbert W,ÖNAL AYŞE EMEL,RASPOR Peter,SALLEH Hamza Mohd,SIKORSKI Zdzislaw E,SUROWKA Krzysztof,TAYFUR MUHİTTİN,YA , Yayın Yeri: Scientific WebJournals
Dergi, İngilizce, 2018, TÜRKİYE,   Ulusal  TR DİZİN  Elektronik

2
Journal of Food and Health Science

Yazar Adı: İBANOĞLU ESRA , Yayın Yeri: scientific web journals
Dergi, İngilizce, 2015,   Uluslararası  National library of medicine, cross ref, google scholar, world cat

İdari Görevler

Dersler

Dönem Ders Adı Dili Saat
1 2003-2004 Food Systems İngilizce 3
2 2003-2004 General Chemistry İngilizce 4
3 2004-2005 Food Systems İngilizce 3
4 2004-2005 General Chemistry İngilizce 4
5 2012-2013 Food Systems İngilizce 3
6 2012-2013 Food Quality Kontrol İngilizce 4
7 2012-2013 Insrumental Analysis İngilizce 4
8 2012-2013 General Chemistry İngilizce 4
9 2011-2012 Food Systems İngilizce 3
10 2011-2012 Food Quality Kontrol İngilizce 4
11 2011-2012 Insrumental Analysis İngilizce 4
12 2011-2012 General Chemistry İngilizce 4
13 2010-2011 Food Systems İngilizce 3
14 2010-2011 Food Quality Kontrol İngilizce 4
15 2010-2011 Insrumental Analysis İngilizce 4
16 2010-2011 General Chemistry İngilizce 4
17 2009-2010 Food Systems İngilizce 3
18 2009-2010 General Chemistry İngilizce 4
19 2008-2009 Food Systems İngilizce 3
20 2008-2009 General Chemistry İngilizce 4
21 2007-2008 Food Systems İngilizce 3
22 2007-2008 General Chemistry İngilizce 4
23 2001-2002 Food Systems İngilizce 3
24 2001-2002 General Chemistry İngilizce 4
25 2005-2006 Food Systems İngilizce 3
26 2005-2006 General Chemistry İngilizce 4
27 2013-2014 Food Systems İngilizce 3
28 2013-2014 Food Quality Kontrol İngilizce 4
29 2013-2014 Insrumental Analysis İngilizce 4
30 2013-2014 General Chemistry İngilizce 4
31 2000-2001 Food Systems İngilizce 3
32 2000-2001 General Chemistry İngilizce 4
33 2002-2003 Food Systems İngilizce 3
34 2002-2003 General Chemistry İngilizce 4
35 2006-2007 Food Systems İngilizce 3
36 2006-2007 General Chemistry İngilizce 4

Yönetilen Tezler

Durum Tez Adı Hazırlayan Yıl
1 Tamamlandı Encapsulation of oils from sour cherry kernel and berry seeds by protein-protein complexes EDA ADAL 2019
2 Tamamlandı Effect of ozone treatment on quality parameters and structure of vegetable oils HİCRAN UZUN KARKA 2018
3 Tamamlandı Effects of pectin and guar gum on food protein functionality EMİNE ALBEN 2006
Durum Tez Adı Hazırlayan Yıl
1 Tamamlandı Effect of dry-heating on pasting properties of starch-gum hydrocolloid systems AYŞE YILMAZ 2018
2 Tamamlandı Effects of ozone treatment on quality parameters and shelf-life of soybean oil EMİNE GÜL KAYNAK 2014
3 Tamamlandı Effects of ozone on functional properties of proteins HİCRAN UZUN 2010
4 Tamamlandı Improving olive oil yield and quality parameters by using olivex SONGÜL TAŞDEMİR KESEN 2000
5 Tamamlandı Production and characterization of enzymatically produced surfactants GÜLTEN ŞEKEROĞLU 2000

Araştırmalar

1 Adet
1
ffff

hhhhhh
ingil,   Uluslararası  Araştırma