Arş.Gör. HATİCE NEVAL ÖZBEK

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

   haticeneval@gantep.edu.tr      03423172323  
Mühendislik Temel Alanı  Gıda Bilimleri ve Mühendisliği

Duyuru / Döküman

You can check your papers  on wednesday (28.12.2022) from 10.00 to 11.00.

https://akbis.gantep.edu.tr/yonetim/upload/files/185189-1624.xlsx

You can check your papers  on Tuesday (27.12.2022) from 13.30 to 15.00.

https://akbis.gantep.edu.tr/yonetim/upload/files/185189-9636.xlsx

FE 271 Lab Final exam will be done  at 15.20 on Friday (02.12.2022) in G8.

Final exam of FE 411 lab. will be done  at 15.20 on Tuesday (29.11.2022) in G8.

FE 271 FOOD CHEMISTRY LAB MEETING WILL BE HELD ON FRIDAY (07.10.2022) AT 15.20 IN G6.

FE 411 FOOD BIOTECHNOLOGY LAB MEETING WILL BE HELD ON TUESDAY (04.10.2022) AT 15.20 IN G4.

Eğitim Bilgileri

Akademik Bilgileri

Makaleler

22 Adet
1
Kombine güneş enerjisi destekli hava ve sıcak hava destekli radyo frekans kurutma sistemiyle kurutulan kayısıların nem içeriği, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine depolamanın etkisi

ELİK AYSEL, ÖZBEK HATİCE NEVAL, Sever Melis, Bulut Şakire Ecem, Işınay Büşra, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi
Türkçe, 2022

Ulusal  Hakemli  Özgün Makale  TR DİZİN
2
Controlled Instant Pressure Drop (DIC) Pretreatment to Enhance Fractionation and Enzymatic Saccharification of Poppy Capsule Waste

YAĞCI SİBEL, SUTAY KOCABAŞ DİDEM, KÖLE MERVE, ÖZBEK HATİCE NEVAL
Yayın Yeri: BioEnergy Research
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
3
Sequential‐combined solar energy assisted hot air and hot air‐assisted radio frequency drying to produce high‐quality dried whole apricots: An optimization study for process parameters

ÖZBEK HATİCE NEVAL, Bulut Şakire Ecem, Işınay Büşra, Sever Melis, Topçam Hüseyin, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, ELİK AYSEL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Journal of Food Processing and Preservation
İngilizce, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
4
Effect of sequential-combined solar energy assisted hot air and hot air assisted radio frequency drying on the physical and chemical properties of dried apricots

ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, KOÇAK YANIK DERYA, Işınay Büşra, Sever Melis, Bulut Şakire Ecem, Topçam Hüseyin, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Journal of Food Science and Technology
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
5
Hot air‐assisted radio frequency drying of apricots: Mathematical modeling study for process design

Topçam Hüseyin, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH
Yayın Yeri: Journal of Food Science
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
6
Statistical investigation of the bioprocess conditions of alkali combined twin‐screw extrusion pretreatment to enhance fractionation and enzymatic hydrolysis of bulgur bran

YAĞCI SİBEL, SUTAY KOCABAŞ DİDEM, Çalışkan Rukiye, ÖZBEK HATİCE NEVAL
Yayın Yeri: Journal of the Science of Food and Agriculture
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
7
Hot air‐assisted radiofrequency drying of avocado: Drying behavior and the associated effect on the characteristics of avocado powder

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇ BANU, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Journal of Food Process Engineering
İngilizce, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
8
Hot air‐assisted radio frequency drying of grated potato (Solanum tuberosum L.): Drying behavior and the associated effect on characteristics of potato flour

Kemal Ezgi, ÖZBEK HATİCE NEVAL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, KOÇAK YANIK DERYA
Yayın Yeri: Journal of Food Science
İngilizce, Basılı+Elektronik, 2022

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
9
Determination of some chemical properties of pomegranate and lemon juice sauces in Gaziantep

ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL
Yayın Yeri: Food and Health
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2022

Ulusal  Hakemli  Özgün Makale  TR DİZİN
10
Effect of microwave-assisted alkali pre-treatment on fractionation of pistachio shell and enzymatic hydrolysis of cellulose-rich residues

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, FADILOĞLU SİBEL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Journal of Chemical Technology & Biotechnology
İngilizce, Elektronik, 2021

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
11
Radio frequency-assisted hot air drying of carrots for the production of carrot powder: Kinetics and product quality

ÖZBEK HATİCE NEVAL
Yayın Yeri: LWT
Türkçe, Elektronik, 2021

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
12
Bulgur bran as a biopolymer source: Production and characterization of nanocellulose-reinforced hemicellulose-based biodegradable films with decreased water solubility

SUTAY KOCABAŞ DİDEM, Erkoç Akçelik Merve, BAHÇEGÜL ERİNÇ, ÖZBEK HATİCE NEVAL
Yayın Yeri: Industrial Crops and Products
Türkçe, Elektronik, 2021

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
13
Kombine Kurutma Sistemiyle Kurutulan Kayısıların Renk Parametreleri Üzerine Depolamanın Etkisi

ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, Işınay Büşra, Sever Melis, Bulut Şakire Ecem, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Akademik Gıda
Türkçe, Elektronik, 2021

Ulusal  Hakemli  Özgün Makale  TR DİZİN
14
The effect of storage on some chemical and microbial properties of apricots dried with a combined solar energy assisted air and hot air assisted radio frequency drying system

ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, Sever Melis, Bulut Şakire Ecem, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Food and Health
Türkçe, Elektronik, 2021

Ulusal  Hakemli  Özgün Makale  TR DİZİN
15
Optimization of microwave-assisted extraction of bioactive compounds from pistachio (Pistacia vera L.) hull

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, FADILOĞLU SİBEL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Separation Science and Technology
İngilizce, Elektronik, 2020

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
16
Pistachio (Pistacia vera L.) Hull as a Potential Source of Phenolic Compounds: Evaluation of Ethanol–Water Binary Solvent Extraction on Antioxidant Activity and Phenolic Content of Pistachio Hull Extracts

ÖZBEK HATİCE NEVAL, HALAHLIH FARES, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, KOÇAK YANIK DERYA, AZAIZEH HASSAN
Yayın Yeri: Waste and Biomass Valorization
İngilizce, Elektronik, 2020

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
17
Ultrasound-assisted alkaline pre-treatment and its sequential combination with microwave for fractionation of pistachio shell

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, FADILOĞLU SİBEL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Renewable Energy
İngilizce, Elektronik, 2020

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
18
Recovery of Valuable Components from Food Wastes by Microwave Assisted Extraction

KOÇAK YANIK DERYA, ÖZBEK HATİCE NEVAL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: International Journal of Scientific and Technological Research
Türkçe, Elektronik, 2020

Uluslararası  Hakemli  Derleme Makale  Open Academic Journals Index
19
Pektin-Vaks Kaplamanın Taze Kesilmiş Elma Kalitesi Üzerine Etkisi

AL HABBAL Dima, ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
İngilizce, Elektronik, 2019

Ulusal  Hakemli  Özgün Makale  TR DİZİN
20
Microwave-assisted extraction of non-polar compounds from pistachio hull and characterization of extracts

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, FADILOĞLU SİBEL, KESKİN ÇAVDAR HASENE, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: GRASAS Y ACEITES
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
21
The green biorefinery concept for the valorisation of pistachio shell by high-pressure CO 2 /H 2 O system

ÖZBEK HATİCE NEVAL, Fockink Douglas H., KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, LUKASİK RAFAL
Yayın Yeri: JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI
22
Valorization of Olive Pomace Oil with Enzymatic Synthesis of 2 Monoacylglycerol

KESKİN ÇAVDAR HASENE,KOÇAK YANIK DERYA,MUCUK HATİCE NEVAL,GÖĞÜŞ FAHRETTİN,FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: Journal of Food Science
İngilizce, Elektronik, 2016

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI

Bildiriler

14 Adet
1
INVESTIGATION OF SOME PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF POMEGRANATE MOLASSES

ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL
Yayın Yeri: 9. INTERNATIONAL GAP SUMMIT SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS
İngilizce, 01.07.2022

Uluslararası  Tam metin bildiri
2
HEMICELLULOSE-BASED FILMS AND THEIR CHARACTERISTICS FOR FOOD APPLICATIONS

HARRAZI Narjes, ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, ZAGHBIB Imen, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: CUKUROVA 8 TH INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCHES CONFERENCE
İngilizce, 15.04.2022

Uluslararası  Tam metin bildiri
3
Drying of Whole Sulphured Apricots Using Pilot Level Solar Energy Assisted Air Drying and Radio-Frequency Finishing System

Sever Melis, Işınay Büşra, Bulut Şakire Ecem, Topçam Hüseyin, ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, DALGIÇ ALİ COŞKUN, ERDOĞDU FERRUH, KOÇAK YANIK DERYA
Yayın Yeri: 3rd International Zeugma Conference on Scientific Researches
TÜRKİYE, İngilizce, 21.11.2019

Uluslararası  Özet bildiri
4
Effect of Combined Radio-Frequency and Solar Assisted Air Drying on Properties of Dried Apricot

Işınay Büşra, Sever Melis, Bulut Şakire Ecem, ÖZBEK HATİCE NEVAL, ELİK AYSEL, Topçam Hüseyin, ERDOĞDU FERRUH, KOÇAK YANIK DERYA, DALGIÇ ALİ COŞKUN, GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: 3rd International Zeugma Conference on Scientific Researches
TÜRKİYE, İngilizce, 21.11.2019

Uluslararası  Özet bildiri
5
Effect of Pectin-Wax Coating and Its Incorporation with Pistachio Hull Extract on the Quality of Fresh-Cut Apples

AL HABBAL DIMA,MUCUK HATİCE NEVAL,KOÇAK YANIK DERYA,GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: International Congress on Engineering and Life Sciences
TÜRKİYE, Kastamonu, İngilizce, 26.04.2018

Uluslararası  Özet bildiri
6
Valorization of Pistachio (Pistacia vera L.) Hull by Extraction of Bioactive Compounds: Comparison between Conventional and Microwave-Assisted Extraction

MUCUK HATİCE NEVAL,KOÇAK YANIK DERYA,FADILOĞLU SİBEL,GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: International Congress on Engineering and Life Science
TÜRKİYE, Kastamonu, İngilizce, 26.04.2018

Uluslararası  Özet bildiri
7
Microwave-Assisted Oil Extraction: Effects on Oil Yield and Quality

MUCUK HATİCE NEVAL,KOÇAK YANIK DERYA,GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: III International Conference On Engineering And Natural Sciences (ICENS)
İngilizce, 03.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
8
Microwave-assisted Extraction of Non-Polar Compounds from Pistachio (Pistacia vera L.) Hull and Characterization of Extracts III. International Conference on Engineering and Natural Science (ICENS)

MUCUK HATİCE NEVAL,KOÇAK YANIK DERYA,FADILOĞLU SİBEL,KESKİN ÇAVDAR HASENE,GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: III. International Conference on Engineering and Natural Science (ICENS)
İngilizce, 03.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
9
Chemical characterization of pistachio Pistacia vera hull and yield of hexane and ethanol extracts

MUCUK HATİCE NEVAL,KOÇAK YANIK DERYA,FADILOĞLU SİBEL,KESKİN ÇAVDAR HASENE,GÖĞÜŞ FAHRETTİN
Yayın Yeri: 1st International Conference on Green Chemistry and Sustainable Technologies
TÜRKİYE, İzmir, İngilizce, 30.09.2015

Uluslararası  Özet bildiri
10
Synthesis of 2 Monoacylglycerol with Enzymatic Hydrolysis using Porcine Pancreatic Lipase

KESKİN ÇAVDAR HASENE, ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: International Food Congress Novel Approaches in Food Industry
TÜRKİYE, İngilizce, 26.05.2014

Uluslararası  Özet bildiri
11
Enzymatic production of 2 monoacylglycerol from olive pomace oil

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KESKİN ÇAVDAR HASENE, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: International Food Congress Novel Approaches in Food Industry
İngilizce, 26.05.2014

Uluslararası  Özet bildiri
12
The effect of reaction variables on the synthesis of 2 Monoacylglcycerol from refined olive pomace oil

KESKİN ÇAVDAR HASENE, ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: 3rd International ISEKI- Food Congress-Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy
YUNANİSTAN, Atina, İngilizce, 21.05.2014

Uluslararası  Özet bildiri
13
Traditional Bitter Orange Citrus Aurantium L Molasses

KESKİN ÇAVDAR HASENE, ÖZBEK HATİCE NEVAL, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: 2. Intenational Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus
İngilizce, 24.10.2013

Uluslararası  Özet bildiri
14
A Traditional Natural and Nutrious Food Product Molasses

ÖZBEK HATİCE NEVAL, KESKİN ÇAVDAR HASENE, KOÇAK YANIK DERYA, GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL
Yayın Yeri: 2. Intenational Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus
İngilizce, 24.10.2013

Uluslararası  Özet bildiri

Projeler

3 Adet
1
Rafine edilmiş pirina yağına enzimatik yöntemle hidrofobik ve esansiyel amino asit bağlayarak modifiye yağ üretilmesi ve karakterizasyonu


01.11.2013 - 08.12.2015
-Tübitak 1001,   Bursiyer 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
2
Güneş Enerjisi Destekli Radyo Frekans Sistemi ile Pilot Ölçekte Kuru Kayısı Üretimi ve Optimal Proses Tasarımı: Ön Işlem (Kükürtleme/Ekstrakt Uygulaması), Kurutma ve Depolama


01.10.2018 - 25.01.2021
-Tübitak 1003,   Bursiyer 

ULUSAL  Tamamlandı
3
Fıstık Sert Kabuğunun Lignin, Selüloz ve Hemiselüloz Fraksiyonlarına Ayrılmasında Ultrason ve/veya Mikrodalga Destekli Ön İşlemlerin Etkisi


01.08.2018 - 18.11.2019
-Tübitak 1002,   Bursiyer 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı

Üniversite Dışı Deneyim

1 Adet
1
Institute of Applied Research

Misafir Araştırmacı
COST projesi (TD1203) kapsamında "Antepfıstığı kabuğundan antioksidan ürünler olarak fenolik bileşiklerin ekstrakte edilmesi" adlı araştırmayı gerçekleştirmek.,

2016 - 2016

Patentler

1 Adet
1
Pirina yağından enzimatik yolla 2-monoasılglıserol üretimi.

Patent Başvuru Sahipleri: Sibel Fadıloğlu,Hasene Keskin Çavdar,Hatice Neval Mucuk,Derya Koçak Yanık,Fahrettin Göğüş , Patent Buluş Sahipleri: Sibel Fadıloğlu,Hasene Keskin Çavdar,Hatice Neval Mucuk,Derya Koçak Yanık,Fahrettin Göğüş
Patent No: 2014/10227, 2018, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Ulusal  Faydalı Model  SECTION C - CHEMISTRY; METALLURGY

Araştırmalar

1 Adet
1
Extracting of phenolic compounds from Pistacia as antioxidant products using DPPH-assay guided approach

Microwave-assisted solvent extraction of phenolic compounds from pistachio (Pistacia vera L.) hull has been performed in Gaziantep by using green solvents ethanol and water at different ratios. The aim of this visit is to determine antioxidant activi
The Institute of Applied Research - The Galilee Society, İsrail/Shefa-Amr   Uluslararası  Araştırma