Profesör ÇİĞDEM AYKAÇ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

   aykac@gantep.edu.tr      (0342) 317 23 07  
Mühendislik Temel Alanı  Gıda Bilimleri ve Mühendisliği  Gıda Bilimi  Gıda Kimyası

Duyuru / Döküman

semi
Döküman/Dosya
semi-log graph paper10975.pdf
notes
Döküman/Dosya
lecture-notes8943.rar

Eğitim Bilgileri

Akademik Bilgileri

Kitap ve Kitap Bölümleri

1 Adet
1
Advances in Food Biochemistry

Bölüm Adı: Biological Oxidations: Enzymatic and Nonenzymatic Browning Reactions and Control Mechanisms
Yazar(lar): GÖĞÜŞ FAHRETTİN, FADILOĞLU SİBEL, AYKAÇ ÇİĞDEM
Yayın Yeri: CRC Press ISBN: 978-0-8493-7499-9, 2010

Uluslararası  Bilimsel Kitap  İngilizce

Makaleler

23 Adet
1
Discovering the Relationship between Lactic Acid Bacteria and Biogenic Amines during the Processing and Storage of toast Cheese

YUSSUF Nimo Hussein, UĞURLU UĞUR, AYKAÇ ÇİĞDEM, BOZKURT HÜSEYİN
Yayın Yeri: Journal of Raw Materials to Processed Foods
İngilizce, Elektronik, 2023

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  İndex Copernicus, Google Scholar, Cite Factor
2
Hydrolysis of Oat Starch by Amyloglucosidase and Pullulanase

Başarıcı Ünlü Esra, AYKAÇ ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Starch Wiley
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2023

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
3
Effect of ultrasound on isolation and properties of oat starch

Başarıcı Ünlü Esra, AYKAÇ ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Czech Academy of Agricultural Sciences
Türkçe, Basılı+Elektronik, 2023

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
4
Impact of Proteolytic Enzymes on Formation of Biogenic Amine In Sucuk During the Storage Period

ŞAHİN ERCAN SONGÜL, BOZKURT HÜSEYİN, AYKAÇ ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of Raw Materials to Processed Foods
İngilizce, Elektronik, 2021

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  Index Copernicus, DRJI, Asos, Cite Factor, InfoBase
5
BIOGENIC AMINE CONTENTS OF FRESH AND MATURE KASHAR CHEESES DURING REFRIGERATED STORAGE

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,SOYSAL ÇİĞDEM,BOZKURT HÜSEYİN
Yayın Yeri: Food and Health
İngilizce, Elektronik, 2019

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  Wrld Cat
6
Properties of Tomato Peroxidase

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of advancements in plant science
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  WorldCat, Electronic Journals Library, Mendeley
7
Evaluating biochemical response of filamentous algae integrated withdifferent water bodies

ÇELEKLİ ABUZER,Kapı Emine,SOYSAL ÇİĞDEM,Arslanargun Hamdullah,BOZKURT HÜSEYİN
Yayın Yeri: Ecotoxicology and Environmental Safety
İngilizce, Basılı, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI
8
Mathematical Modeling of Apricot Drying

Ünlü Esra,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Eurasian Journal of FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
İngilizce, Basılı, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  Endekste taranmıyor
9
Starch Based Sugar Production, Usage and Health Effect

Ünlü Esra,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Eurasian Journal of Food Science and Technology
İngilizce, Basılı, 2017

Uluslararası  Hakemli  Derleme Makale  Endekste taranmıyor
10
Reduction of Cadaverine and Tyramine Formation by Proteolytic Enymes in Model System

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
İngilizce, Basılı, 2016

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
11
Biochemical responses of filamentous algae in different aquatic ecosystems in South East Turkey and associated water quality parameters

ÇELEKLİ ABUZER,Arslanargun Hamdullah,SOYSAL ÇİĞDEM,Gültekin Emine,BOZKURT HÜSEYİN
Yayın Yeri: ECOTOXICOLOGY AND ENVIRONMENTAL SAFETY
İngilizce, Basılı, 2016

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
12
Effect of antimicrobial packaging on physicochemical and microbial quality of chicken drumsticks

SOYSAL ÇİĞDEM,BOZKURT HÜSEYİN,Dirican Engin,Güçlü Mehmet,Ebru Deniz Bozhüyük,Ali Erdal Uslu,KAYA SEVİM
Yayın Yeri: Food Control
İngilizce, Elektronik, 2015

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
13
Development of New Tyrosinase Type Time Temperature Indicator

Koçak Figen,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Italian Journal of Food Science
İngilizce, Basılı, 2014

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
14
Use of Ultrasound in Food Preservation

Şahin Songül Ercan,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Natural Science
İngilizce, Basılı, 2013

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  ABC chemistry Academic Journals Database Academic Keys Academic Search Complete
15
Safety and Quality Attributes of Sucuk Like Product Made with Mechanically Deboned Broiler Beef

Şahin Songül Ercan,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of Food Science and Engineering
İngilizce, Basılı, 2013

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  Database of EBSCO, Massachusetts, USA Chemical Abstracts Service (CAS), USACambr
16
Significance of Biogenic Amines in Foods and Their Reduction Methods

Şahin Songül Ercan,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of Food Science and Engineering
İngilizce, Basılı, 2013

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  Database of EBSCO, Massachusetts, USA Chemical Abstracts Service (CAS), USACambr
17
Ultrasonun Gıdalarda ve Enzimlerin İnaktivasyonunda Kullanılması

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Gıda
Türkçe, 2011

Uluslararası  Hakemli  Derleme Makale  EBSCO
18
Effect of Ultrasound and Temperature on Tomato Peroxidase

Şahin Songül Ercan,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Ultrasonics Sonochemistry
İngilizce, Basılı, 2011

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
19
Effects of Green Tea Extract on Golden Delicious Apple Polyphenol Oxidase and Its Browning

SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of Food Biochemistry
İngilizce, Basılı, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
20
Kinetics and Thermal Activation Inactivation of Starking Apple Polyphenol Oxidase

SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: Journal of Food Processing and Preservation
İngilizce, Basılı, 2008

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
21
Kinetics and Inactivation of Carrot Peroxidase by Heat Treatment

SOYSAL ÇİĞDEM,Zerrin Söylemez
Yayın Yeri: Journal of Food Engineering
İngilizce, Basılı, 2005

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
22
Effect of High Hydrostatic Pressure and Temperature on Carrot Peroxidase Inactivation

SOYSAL ÇİĞDEM,Zerrin Söylemez,BOZOĞLU TAHSİN FARUK
Yayın Yeri: European Food Research and Technology
İngilizce, Basılı, 2004

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SSCI
23
Properties of Wheat Bran Polyphenol Oxidase

SOYSAL ÇİĞDEM,Zerrin Söylemez
Yayın Yeri: Nahrung Food
İngilizce, Basılı, 2004

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded

Bildiriler

16 Adet
1
Extraction of protein from bulgur waste

Rashid Hema A,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 3rd International Zeugma Conference on Scientific Researches
İngilizce, 22.11.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
2
Use of barrier plastic films for food packaging

Phull JallelurRehman,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 3. uluslararası Avrasya multidisipliner çalışmalar kongresi
İngilizce, 04.04.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
3
Effect of ozone on quality of foods

Kahil Nour,İBANOĞLU ESRA,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 3. uluslararası avrasya multidispliner çalışmalar kongresi
İngilizce, 04.04.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
4
Applications of Ultrasound i Fruit Juices

Altın Mehmet Murat Han,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 1st International Congress on Sustainable Ariculture and Technology
İngilizce, 01.04.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
5
Physical and Biochemical changes of kashar cheese during ripening period

uğurlu uğur,SOYSAL ÇİĞDEM,BOZKURT HÜSEYİN
Yayın Yeri: 1st International Congress on Sustainable Agriculture and Technology
İngilizce, 01.04.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
6
Fermented Coffee Production

Serikoz Ceren,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 1st International Congress on Sustainable Agriculture and Technology
İngilizce, 01.04.2019

Uluslararası  Tam metin bildiri
7
Effect of Extraction Method on The Yield, Chemical Composition and Properties of Oat Starch

Ünlü Esra,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: IETS’18 International Engineering and Technology Symposium
İngilizce, 03.05.2018

Uluslararası  Özet bildiri
8
YULAF NİŞASTASI EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİ, YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Pakhuylu Sezen,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 10. Gıda Mühendisliği Kongresi
TÜRKİYE, Türkçe, 09.11.2017

Ulusal  Özet bildiri
9
Mikrodalga ve Tepsili Kurutucu Kullanılarak Kabak Kurutulması

Sönmez İbrahim Halil,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: İCADET 17
İngilizce, 21.09.2017

Uluslararası  Özet bildiri
10
Starch Based Sugar Production, Properties, Usage and Health Effect

Ünlü Esra,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: İCAFOF’xx17
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
11
Mathematical Modeling of Aprıcot Drying

Ünlü Esra,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: İCAFOF’xx17
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
12
Properties of tomato peroxidase

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: International conference on agriculture, forest, food sciences and Technologies
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
13
Formation of biogenic amines in sausage

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: International conference on agriculture, forest, food sciences and Technologies
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
14
Sucuk

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: International conference on agriculture, forest, food sciences and Technologies
İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
15
Effect of oregano essentıal oıl on the qualıty of sucuk

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 1ST International congress medicinal and aromatic plants.
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
16
Essentıal oıls as natural preservatıves ın meat and meat products

ŞAHİN ERCAN SONGÜL,BOZKURT HÜSEYİN,SOYSAL ÇİĞDEM
Yayın Yeri: 1ST International congress medicinal and aromatic plants
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Tam metin bildiri

Projeler

8 Adet
1
MERCİMEK PROTEİNLERİNİN ULTRASON VE MİKRODALGA DESTEKLİ EKSTRAKSİYONU VE KARAKTERİZASYONU

Ucuz ve kaliteli protein içeriği, yüksek sindirilebilirlik, zengin vitamin ve mineral içeriği ve gluten içermemesi gibi özelliklerinden dolayı mercimek, baklagil çeşitleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Günümüz koşullarında hayatımızdaki yeri g
27.09.2021 - 26.09.2022
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,   Yürütücü 

ULUSAL  Tamamlandı
2
GIDA ÜRETİM SÜREÇLERİ SANAL GERÇEKLİK (VR) AR-GE VE LİSANS EĞİTİM UYGULAMALARI

"GIDA ÜRETİM SÜREÇLERİ SANAL GERÇEKLİK (VR) AR-GE VE LİSANS EĞİTİM UYGULAMALARI" projesi Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü lisans, lisansüstü ve AR-GE faaliyetlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamak amacı ile yürüt
25.05.2022 - 24.05.2023
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı
3
Antepfıstığı işleme artığı olan tozdan biyoaktif peptitlerin üretimi ve karakterizasyonu


16.02.2021 - 16.08.2022
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı
4
Yulaf nişastasından enzimatik hidrolizle glikoz şurubu üretilmesi ve optimum koşullarının belirlenmesi

Yulaf mısırla benzer özellikler göstermesine rağmen hammadde olarak daha ucuzdur ve nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılması ile gıda sanayisine hammadde olarak kullanım alanı sağlanmış olacaktır. Bu amaçla yulaf nişastasından glikoz şurubu üretil
14.11.2017 - 27.11.2017
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,

ULUSAL  Tamamlandı
5
Training Requirements and Careers for Knowledge based Food Science and Technology in Europe


07.07.2009 - 07.07.2012
Avrupa Birliği,   Araştırmacı 

ULUSLARARASI  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
6
Gaziantep İli Filamentli Alglerin Ekolojik Özellikleri ve Biyomarkır Potansiyellerinin Araştırılması


01.11.2012 - 01.01.2015
TÜBİTAK PROJESİ,   Araştırmacı 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
7
Enzim Bazlı Zaman-Sıcaklık İndikatörü Geliştirilmesi ve Karakteristik Özellikleri

tirozinaz enzimi kullanılarak zaman-sıcaklık indikatörü geliştirilmesi ve mantarda uygulanması
01.09.2008 - 01.09.2010
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,   Yürütücü 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
8
Biyojen Amin Oluşumunun Azaltılması Üzerine Araştırma

Proteolitik enzimlerin model sistemde biyojen amin oluşumuna etkileri araştırılmıştır
01.03.2011 - 01.04.2013
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi,   Araştırmacı 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı

İdari Görevler

Dersler

Dönem Ders Adı Dili Saat
1 2006-2007 General Chemistry İngilizce 4
2 2005-2006 General Chemistry İngilizce 4
3 2007-2008 General Chemistry İngilizce 4
4 2008-2009 General Chemistry İngilizce 4
5 2010-2011 General Chemistry İngilizce 4
6 2009-2010 General Chemistry İngilizce 4
7 2012-2013 General Chemistry İngilizce 4
8 2013-2014 General Chemistry İngilizce 4
9 2011-2012 General Chemistry İngilizce 4
10 2014-2015 General Chemistry İngilizce 4
11 2016-2017 General Chemistry İngilizce 4
12 2018-2019 General Chemistry İngilizce 4
13 2017-2018 General Chemistry İngilizce 4
14 2015-2016 General Chemistry İngilizce 4
15 2013-2014 Instrumental Analysis İngilizce 1
16 2014-2015 Instrumental Analysis İngilizce 1
17 2015-2016 Instrumental Analysis İngilizce 1
18 2016-2017 Instrumental Analysis İngilizce 1
19 2017-2018 Instrumental Analysis İngilizce 1
20 2018-2019 Instrumental Analysis İngilizce 4
21 2012-2013 Instrumental Analysis İngilizce 1
22 2011-2012 Biochemistry İngilizce 3
23 2012-2013 Biochemistry İngilizce 3
24 2013-2014 Biochemistry İngilizce 3
25 2014-2015 Biochemistry İngilizce 3
26 2016-2017 Biochemistry İngilizce 3
27 2015-2016 Biochemistry İngilizce 3
28 2017-2018 Biochemistry İngilizce 3
29 2018-2019 Biochemistry İngilizce 3
30 2017-2018 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
31 2012-2013 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
32 2011-2012 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
33 2014-2015 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
34 2013-2014 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
35 2018-2019 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
36 2010-2011 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
37 2016-2017 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
38 2009-2010 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
39 2005-2006 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
40 2008-2009 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
41 2006-2007 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
42 2007-2008 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
43 2015-2016 Introduction to Food Science and Technology İngilizce 2
44 2012-2013 Quality Control İngilizce 4
45 2011-2012 Quality Control İngilizce 4
46 2014-2015 Quality Control İngilizce 4
47 2013-2014 Quality Control İngilizce 4
48 2015-2016 Quality Control İngilizce 4
49 2016-2017 Quality Control İngilizce 4
50 2017-2018 Quality Control İngilizce 4
51 2018-2019 Quality Control İngilizce 4

Yönetilen Tezler

Durum Tez Adı Hazırlayan Kaynak Yıl
1 Tamamlandı Sugar syrup production from oat starch by enzymatic conversion method ESRA BAŞARICI ÜNLÜ TezMerkezi 2023
2 Tamamlandı Reduction of biogenic amine formation in sucuk by use of some proteolytic enzymes and essential oils SONGÜL ŞAHİN ERCAN TezMerkezi 2018
Durum Tez Adı Hazırlayan Kaynak Yıl
1 Tamamlandı Effect of ozone on polyphenol oxidase and quality of apple juices NOUR KAHIL TezMerkezi 2022
2 Tamamlandı Investigation of physical and biochemical changes of kashar cheese during the storage period UĞUR UĞURLU TezMerkezi 2021
3 Tamamlandı Drying of zucchini by using tray drying and microwave pretreatment İBRAHİM HALİL SÖNMEZ TezMerkezi 2019
4 Tamamlandı Changes in chemical and physical properties of wild apricot 'Zerdali' during drying ESRA ÜNLÜ TezMerkezi 2015
5 Tamamlandı Storage stability of raw chicken drumsticks packed with antimicrobial package films ENGİN DİRİCAN TezMerkezi 2014
6 Tamamlandı Development and characterization of nem enzyme type time-temperature indicator FİGEN KOÇAK TezMerkezi 2010
7 Tamamlandı Effect of ultrasound an temperature on tomato peroxidase SONGÜL ŞAHİN ERCAN TezMerkezi 2009